Lif nedir?

Lif nedir?

Lif nedir? Dünya teknolojisi yıllar boyu çok fazla gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Çok eski zamanlarda insan hastalıklarına teşhis koyabilmek için insan idrar ve dışkılarından yola çıkılıyordu günümüzde yıllar boyu gelişen bu teknoloji sayesinde insan parmaklarının ucundaki dokulardan bile mevcut hastalıklarına teşhis konulabilmektedir. Teknoloji bu kadar gelişmişken süre gelen yıllar içerisinde bağırsak hastalıkları günümüzde bile büyük hayati sorunlara yol açmaktadır. İnsanlar oluşabilecek bağırsak hastalıklarının önüne geçebilmek için sorularının cevaplarını bağırsak hastalığına ne iyi gelir ya da bağırsak hastalığına yakalanmamak için nasıl beslenebilirim gibi sorularına cevap aramaktadırlar. İnsan vücudunda mekanizmalar vardır ve bu mekanizmalar birbirlerine sinyaller göndererek kusursuz çalışma sağlarlar. Sağlıklı çalışan bir bağırsak sistemi sonucunda sağlıklı çalışan bir metabolizmaya işaret eder. Lifli gıdaların sindirim sistemi üzerinde sindirim siteminin kusursuz çalışmasına ve çalışmasını kolaylaştırmasına büyük fayda sağlamaktadır.

Lif ne işe yarar?

Lif nedir?  İnsan vücudunda sindirilemeyen besinlerin ve dolaşımdaki kana katılmayan bölümlerine verilen isimdir. Bağırsak ve sindirim sistemini çalışmasında ve korunmasında liflerin önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz. İnsan vücudunda lif bulunuyor olması sindirim problemleri arasında bulunan kabızlık sorununun da önüne geçebilmektedir. İnsan vücudunu birçok hastalıktan korumakla bilinen lif vücutta bağırsaklar arası geçiş esnasında dışkılarını dışarı atılımıyla vücuttaki biriken toksinlerin önüne geçmiş olur. Toplum tarafından bilinen aksine lifli gıdalar ishal durumlarına iyi gelmektedir aslında bakıldığı zaman hem ishale hem de kabızlığa iyi gelmektedir. Liflerin bir özelliği de zayıflatıcı olmalarıdır. Bağırsaklarda yağ emilimi gerçekleşmektedir lifler bu yağ emilimini azaltır bunun sonucunda da besinlerin kalorilerini düşürür böylelikle az kalori almış olur ve kilo vermiş olursunuz. Bireyin kilo vermek gibi bir amacı varsa lifli gıdalar ile beslenmesi ona kolaylık sağlayacaktır çünkü midede bolca su tutan lifti gıdalar bunun beraberinde doygunluk hissi de vermektedirler. Liflerin bir başka özelliği de insan vücudunda bulunan insülini dengede tutmaktır insülin dengede tutulmadığı zaman kan şekerinde yükselmelere sebep olabilmektedir.

Lif nedir?

Lifli gıdalar nelerdir?

Armut; lif kaynağı bakımından zengin bir meyvedir armudun içerisindeki besin değerlerine bakıldığı zaman orta boyutlarda bir armut içerisinde ortalama 5.4 gram lif bulundurmaktadır.

Lif nedir?

Muz; B6 vitamini potasyum ve C vitamini bakımından zengin olan muzu biraz daha inceleyelim muz lif açısından zengin bir meyvedir. Şimdi muz meyvesinin besin değerlerini inceleyelim. Orta boyutlardaki bir muz ortalama 3,2 gram lif içermektedir, 200 gram muz içerisinde 4.12 gram lif bulunur.

Lif nedir?

Pancar; Besin değerlerine bakıldığı zaman oldukça zengin değerlere sahip olan pancar içeriğinde bakır, magnezyum, demir, folat ve potasyumdan dolayı yüksek değerlere sahip olan pancar inorganik nitrat yüklü bir besindir. Egzersiz performansını kan şekerini dengeleyerek sağlar. İçeriğinde bulundurduğu lif değerlerine bakıldığı zaman bir kâse pancarda ortalama 3,7 gram lif bulundurmaktadır. 200 gram pancar ise içeriğinde 4.16 gram lif bulundurmaktadır.

Lif nedir?

Brüksel Lahana; Besin değerlerine bakıldığı zaman brüksel lahana içerisinde bulundurduğu K vitamini, potasyum, folat antioksidanları kansere karşı koruyucudur. İçerisindeki lif değerlerine bakıldığı zaman bir kâsesinde ortalama 3.2 gram lif barındırır. 200 gramında 6.14 gram lif barındırır.

Lif nedir?

Mercimek; Besin değerlerine bakıldığı zaman mercimeğin içerisinde protein kaynağı yüksektir. Pişmiş mercimeği ele alacak olursak bir kâsesinde ortalama 13,2 gram lif barındırır. 200 gram pişmiş mercimek içerisinde ortalama 14,6 gram lif barındırmaktadır.

Lif nedir?

EN SON EKLENENLER

EN POPÜLER