Ana SayfaHaberlerFazla Terleme

Fazla Terleme

Fazla Terleme

Fazla terleme insana her zaman acaba ter kokuyor muyum diye düşündürür. Bu düşünce döngüsün çok fazla olur ve kendimizi içten içe yeriz düşüncelerimizle. Fazla terlemek üzerimizde etkiler yaratmaktadır bunları saymakla bitiremeyiz. Birçok problemin çözümleri olduğu gibi fazla terlemenin de hem nedenleri hem de çözümleri vardır.

"Fazla

Terleme nedir?

Terlemek aslında vücudumuzda soğutma sisteminin yıllar boyu isim bulmuş halidir. Kadınlara nazaran insan vücudunda bulunan ter bezleri erkeklerde daha aktif olmaktadır. İnsan sıcaklardan ya da hareket etmekten dolayı vücut ısısı yükselir bu esnada vücut ısısını düşürmek için terlemek meydana gelin anlayacağınız terlediğiniz esnalarda insan vücudu fazla ısınmadan dolayı kendini soğutmaya çalışır ve burada terlemek olayı gerçekleşir. Hava şartlarının değişimleri ne olursa olsun insan vücudu sıcaklığını belirli bir seviyede tutmaya çalışır. Bu seviyelerde tutabilmek için soğuma yapar soğuma durumunun çalışma işlevi beraberinde terleme meydana gelir.

Fazla Terleme

 

Vücudumuzda ne kadar ter bezi vardır?

İnsan vücudunda 2-4 milyon arası ter bezi bulunmaktadır. Terlemek insanın isteği dışında oluşan bir durumdur insan vücudundaki metabolizmanın doğal bir fonksiyonu olan terleme cildimizi nemlendirmek gibi bir özelliğe sahiptir bununla beraber vücut ısımızı da korumaya çalışmaktadır. Fazla terlememiz ya da az terlememiz tamamen vücudumuzda bulunan ter bezlerimizin miktarı ile ilişkilenmektedir. Bütün ter bezlerimizin aktif olarak görev almaya başladığı dönem ergenlik dönemimizdir ergenlik dönemimizde bütün ter bezlerimiz aktif olarak görev almaya başlamaktadır.

Fazla Terleme

Terlemenin sebepleri nelerdir?

Terlemeye sebep olan nedenleri ararken karşımıza çıkan nedenlerden size bahsedeceğiz.

Sıcak havalar: Terleme konusunda sıcak havalar oldukça etkili olmaktadır sıcak havalarda yükselen vücut sıcaklığımızı aza indirmek için terleme olayı gerçekleşir.

Nem yoğunluğu: Nem yoğunluğu yüksek olduğu zamanlarda vücudumuzda terleme meydana gelir.

Spor yapmak: Spor yapmak terlememize sebep olur spor esnasında kalp atışlarının yükselmesi nefes alış verişinin artması vücut ısısının da yükselmesine sebep olur ve spor yapma esnasında terleme meydana gelir.

Yanlış kıyafet tercihleri: Yanlış kıyafet tercihleri de terlememize sebep olarak gösterilmektedir. Özellikle mevsiminin kıyafetlerini tercih edin yanlış kıyafet tercihleri terlemenize sebep olacaktır.

Acı ve baharatlı yiyecekler tüketmek: Acı ve baharatlı yiyecekler tüketmek sizi terletecektir tüketildiği andan vücuttan çıkış anına kadar vücudunuzda yaratacak etkileri sizleri terletecektir. Acı ve baharatlı ürünler terlemek istemiyorsanız azaltabilirsiniz.

Sıcak içecek tüketmek: Sıcak içecek tüketmekte vücudumuza girip vücut ısımızı yükselteceği için vücut içeri giren sıcak ürünleri soğutmak için ter atacaktır.

Heyecan ve stres yapmak: İnsan vücudu heyecanlandığı zaman ya da stres dönemlerinde de terlemek gibi durumlarla karşılaşabilir.

Terleme nedir?

Fazla terleme sebepleri nelerdir?

Terlemek aslında vücudunuzdaki fonksiyonların sağlıklı bir şekilde çalıştığı anlamına gelir. Terlemenin vücudumuzda tepkilere verilen sağlıklı bir reaksiyon olduğunu belirtmiştik. Ancak bazı durumlar vardır ki normalden fazla olan ve bakıldığı zaman fazla olarak nitelendirilecek terleme türü bazı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Tıp dünyasına bakıldığı zaman çok fazla terlemeye hiperhidroz adı verilmektedir. Birinci tip olarak bakıldığı zaman birincil hiperhidrozda ön plana çıkan genetik etkenlerdi tez bezlerinin genetik yapısından dolayı 3-5 kat daha fazla çalışmasından dolayı kaynaklanır. Fazla terlemenin sebeplerine bakacak olursak şu şekilde sebeplerden dolayı fazla terleme olabilir.

Diyabet: Diyabet hastalarında fazla terleme görülür.

Akciğer hastalıkları: Akciğer hastalıklarında fazla terleme görülür.

Menopoz: Menopoza girenlerde fazla terlemek görülür.

Kalp hastalıkları: Kalp hastalıklarında fazla terlemek görülür.

Bazı kanser türleri: Bazı kanser türlerinde fazla terlemek görülür.

Düşük kan şekeri: Düşük kan şekeri fazla terlemeye sebep olarak gösterilir.

Sigara ve alkol: Sigara ve alkol fazla terlemenize sebep olur.Terleme nedir?

Fazla terlemek tehlikeli mi?

Fazla terlemek gerçekten bir tehlike midir ya da bir tehlikeye dönüşür mü sorusu sıkça sorulmaktadır. Terleme süreci gerçekleşiyorsa ve bu terlemenin şiddeti yüksekse ve yazımızın devamında belirteceğimiz şikâyetler varsa hemen hekiminize başvurmalısınız.

Fazla terlemek beraberinde yüksek ateş.

Fazla terlemek beraberinde göğüs ağrısı.

Fazla terlemek beraberinde nabız artışı.

Fazla terlemek beraberinde nefes darlığı.

Fazla terlemek beraberinde yaşanan kilo kayıpları.

Terleme nedir?

Fazla terlememek için ne yapılır?

Soğuk su tüketimi: Vücut ısısının dengelenmesine fayda sağlayacağı için soğu su tüketimi aşırı terlemeden korunmak için size yardımcı olacaktır.

Kafein tüketmeyin: Kafein tüketimi fazla terlemenize sebep olacaktır kafein tüketimini azaltmak fazla terlemenin önüne geçebilmek için size yardımcı olacaktır.

Kuru üzüm tüketin: Kuru üzüm tüketmek vücudunuzdaki yüksek ısının dengelenmesine sebep olacaktır vücut ısınızı dengelemeniz daha az terlemenize yardımcı olacaktır.

Kilonuzu kontrol altına alın: Kilonuzu kontrol altına almanız daha az terleme konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Acı ve baharat tüketmeyin: Acı ve baharat tüketimi terlemenize sebep olmaktadır daha az terlemek istiyorsanız acı ve baharat tüketimini azaltın acı ve baharat tüketimini azaltmak daha az terlemek konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

EN SON EKLENENLER

EN POPÜLER