Ana SayfaAntrenmanAntrenman Nedir?

Antrenman Nedir?

Antrenman Nedir?

Antrenman belirli bir amaca dayalı sporlar için yapılan alt yapı çalışmalarıdır. Kendinize sonucunda hedefleri olan bir spor dalı seçtiyseniz ve bu spor dalında başaralı olup hedefinize ulaşmak istiyorsanız başarılı olmak için çalışmalar yapmalısının ve bu çalışma topluluğunun adına antrenman denilmektedir. Şimdi yazımız da antrenmanı en iyi açıklamak için bazı tanımlara göz atacağız. Antrenmanı en iyi tanımlayan ifade olarak sistematik planlı, hedefinde metabolik-fizyolojik cevaplar olan günlük hayatı organize eden hedefinde gelişim kontrolü olan ve bireysel testleme antrenmanı olarak tanımlanır. Antrenmanın en önemli özelliği ise hatayı organize etmektir. Antrenman aslında geliştirme fonksiyonu içerir antrenmanın bu özelliğine ise pedagojik boyutu eğitimi denir.

antrenman tanıtımı

Bu süreçte antrenman saati, beslenme, kalori hesabı, uyuma, dinlenme, gibi bütün unsurlar göz önüne alınınca aslında antrenman yapan bir bireyin hayatını da bu süreçte bir düzene soktuğunu söyleyebiliriz. Antrenmanlarla beraber gelişim kontrolleri rapor edilir ve eksiklikler üzerinde durulur form durumu denetlenir. En önemlisi de bilimsel yöntemler beraberinde ilerlemeye devam edilir.

antrenman nedir ?

Egzersiz neden yapılır önemi nedir?

Frank Dick bir tanımında antrenman için şu sözleri “kişinin yaşadığı yaşam biçiminin baskı ve zorluklarına, başarılı bir uyum sağlamak için uygulanan kontrollü alıştırmalardır” kullanmıştı.  Bahsedilen alıştırma aslında antrenman türünün en başlangıç sitilidir. Antrenman aslında bir spor salonuna ya da antrenman amacı ile kurulmuş bir alana girince başlayıp çıkınca biten bir şey değildir antrenman hayatımızın her köşesinde vardır. Yazılı bir sınavda başarılı olabilmek için yapılan çalışmalar bile aslında antrenman olarak sınıflandırılabilir.

antrenman nedir ?

Antrenmanın etkileri nelerdir?

Aslında antrenman bakıldığı zaman bir amaç koyularak o amaca ulaşmak için sistemli ve doğru şekilde yapılırsa tüm performansımızı geliştirebilir. Hedeflere ulaşmak içi yapılacak olan sık antrenmanlar vücudumuzda enerji birikimi oluşturur iyi bir performans yakalamamızı sağlar. Yapılan antrenmanlar kalp ve damar sağlığımıza hareket ettiğimiz için iyi gelecektir oksijen depolarımızı geliştirecek ve bu da oksijenli gücümüzü arttıracaktır. Vücudumuz hareket etmeye antrenman yapmaya alışacağı için yorgunluk karşısında vücudumuz dirençli olacaktır. Kuvvet konusunda kuvvet artırımı sağlayacak ve bizi güçlü kılacaktır. Dinç olmamızı sağlayacak, reflekslerimizi kuvvetlendirecek, kondisyonumuza iyi gelecek, becerilerimiz ve esnekliğimiz artacaktır. Bu yazdıklarımızı özetlemek gerekirse antrenman bis sporcu için harikadır sporcunun kendini geliştirmesi hedeflerin ulaşması için bir aracıdır.

antrenman nedir ?

Antrenman sadece fiziksel çalışmalar için mi geçerlidir?

Sporcu antrenmanlarla beraber sahnede kusursuz bir performans sergileyebilmesi için yardımcı olur. Antrenman fiziksel olarak bizi iyi bir forma sokar bu durum motivasyonumuza iyi gelir iyi bir motivasyon ise bizi stresten uzak tutar. Yaptığımız antrenmanlar ile beraber potansiyelimizi arttırırız hızımız artar anlayacağınız aslında sadece fiziksel çalışmaları tamamlamıyor antrenman aslında bizim vücudumuzda ki birçok öğeye dokunuyor sağlıklı yaşam için ve hedeflerimize ulaşmak için antrenman yaparken antrenmanla beraber birçok durumu da gerçekleştirmiş oluyoruz.

antrenman nedir ?

Antrenman için performansı etkileyen faktörler nedir?

Antrenman için performansımızı etkileyen faktörleri sıralayacağız. Çeşitli faktörle aslında bakıldığı zaman performansımıza etki etmektedir bunları iki başlık altında toparlayalım. Bu faktörleri ikiye ayıralım dış faktörler ve iç faktörler olmak üzere. Öncelikle dış faktörlerden bahsedelim.

Dış faktörler: aslında antrenman ortamından kaynaklı olan durumlardan sıralanabilir hava şartları, nem, sıcaklık, zeminin durumu, irtifa, bunları dış faktörler olarak sıralayabiliriz bu faktörler yer yer şartlara göre olumlu ya da olumsuz olarak performansımızı etkileyen faktörlerdendir. Şimdi iç faktörlerden bahsedelim.

İç faktörler: yani kişisel faktörlerden bahsedelim bunları sıralamak gerekirse bunun için yaşınız, yaptığınız antrenmanların düzeyi, cinsiyetiniz, yaptığınız antrenmana uygunluğunuz, stres düzeyiniz, motivasyon durumunuz, beslenmeniz, ırksal faktörler, sağlık durumunuz gibi olarak sıralayabiliriz ve hatta bunu faktörlere daha bir çok  örnek verebiliriz. Yazımız da bahsettiğimiz iç ve dış faktörleri inceleyerek antrenmanlarınız da iyi bir performansı hedefleyebilirsiniz.

 

EN SON EKLENENLER

EN POPÜLER