Ana SayfaSağlıkNörodejeneratif Hastalıklar

Nörodejeneratif Hastalıklar

Nörodejeneratif Hastalıklar: Beyin Sağlığını Tehdit Eden Güçlü Düşmanlar

Nörodejeneratif hastalıklar nedir bakıldığı zaman insan sağlığına oldukça zarar veren bir hastalıklar topluluğudur. İnsan vücudunda bulunan sinir sisteminde bulunan sinirlerin zamanla hasar oluşması ya da tükenip ölmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Nörodejeneratif Hastalıklar

Nörodejeneratif Hastalıklar Nedir?

Nörodejeneratif hastalıklar nedir bakıldığı zaman insan sağlığına oldukça zarar veren bir hastalıklar topluluğudur. İnsan vücudunda bulunan sinir sisteminde bulunan sinirlerin zamanla hasar oluşması ya da tükenip ölmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Zaman içerisinde daha kontrol altına alınamayan bir hastalık olarak bilinmektedir. İnsanların yaşam kalitesini düşürüp etkisi altına alan bir hastalık olarak bilinmektedir. Ciddi şekilde yaşam standartlarını negatif yönde etkilemektedir. Bu hastalık beraberinde bulunan diğer hastalıklar Parkinson, Alzheimer ve Huntington gibi hastalıklarda vardır bu hastalıklar kulağınıza tanıdık gelmiştir. Bu hastalıklar Nörodejeneratif hastalıklar ile beraberdir.

Nörodejeneratif Hastalıklar

Nörodejeneratif Hastalıklar Neden Oluşur?

Nörodejeneratif hastalıkların geneline bakıldığı zaman net bir oluşum sebebi bilinmemektedir özellikle şu sebepten dolayı hastalığının oluştuğu söylenmemektedir. Anlaşılan bir faktör tespit edilememiştir. Nörodejeneratif  hastalığı oluşum sebeplerinden örnek vermek gerekirse görülen oluşum sebeplerinin bir kısmı genetik yapı, yaşlılık, soydan gelme, çevresel oluşan etkenler olarak söylenmektedir. Oluşum serüvenine bakıldığı zaman görülen işleyiş vücudumuzda bulunan sinir hücrelerinin ölmesi ile beraber, beyin iletişim ve işlev bozukluğu meydana gelir bu beyin işlevini etkiler insan vücudunda bulunan normal işleyişin  bozulmasına sebep olur yolculuğu bu şekilde ilemektedir.

Nörodejeneratif Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın meydana çıkma belirtilerine bakıldığı zaman net olarak bir sebep görülmemektedir. Genellikle farklı farklı etkenler belirti olarak görülmektedir. En çok belirti olarak görülen kas kontrol kaybı, unutkanlık, titreme ve bunun beraberinde kondisyon kaybı yer almaktadır. Teşhis koyulurken genel olarak fiziksel muayene ya da  genetik testler ve görüntüleme testleri kullanılmaktadır.

Nörodejeneratif Hastalıklar

Nörodejeneratif Hastalığından Kimler Etkilenir?

Nörodejeneratif hastalığından etkilenen kesime bakıldığı zaman genellikle ileri yaşlarda olan insanların ön plana çıktığı görülmektedir. Sadece ileri yaşlarda görülmediği genç yaşlarda da ortaya çıktığına rastlanmaktadır. Bu hastalık genetiğe bağlı olarak da  meydana gelmektedir. Aileler boyu soydan soya ilerleme gösterebilmektedir. Aile büyüklerinizde bu hasta görülürse bu sizin için bir risk olarak görülmektedir.

Nörodejeneratif Zararları ve Etkileri Nelerdir?

Bakıldığı zaman bu hatalık insanın yaşam kalitesini etkiler. Fakat sadece insanın yaşam kalitesini etkilemekle kalmaz. Bunun beraberinde aileleri de etkisi altına alır. Genel toplumda da bir etki yaratır. Duygusal olarak insana zarar vermesi yanında ekonomik olarak da zor zamanlara sebebiyet vermektedir. Uzun süre bakım gerektirir. Yüksek maliyetli bir hastalıktır. Çevreyi etkilemektedir.

https://fitmisin.com/kategori/saglik/

Nörodejeneratif Nasıl Tedavi Edilir?

Dünya geneline ya da ülkemize bakıldığı zaman maalesef kesin çözük olarak bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Fakat bazı semptomların ilerlemesini yavaşlatmak hafifletmek için bazı ilaçlar önerilmektedir. Bilim dünyasında bu hastalık için ilaç geliştirme mücadelesi vardır. Fakat kesin bir çözüm bulunamamıştır. Henüz bu hastalığın temel nedenleri bulunamazken ilaç bulmak zaman almaktadır.

Nörodejeneratif Hastalığı Hangi Yaşlarda Görülür?

Bu hastalık genellikle yaşlılık döneminde meydana gelmektedir fakat bu hastalık gençlerde de görülmektedir. 60 yada 65 yaş üzeri kişilerde daha sık görülmektedir. Alzheimer  hastalığı genellikle 60 ya da 65 yaş üzeri insanlarda görülmektedir. Parkinson hastalığı ise 50 ya da 60 yaş aralığında daha çok görülmektedir. Dünya genelinde yaygın olan bu hastalık ülkemizde de oldukça fazla görülmektedir.

https://fitmisin.com/kategori/saglik/

Nörodejeneratif Hastalığı İçin Bilimsel Çalışmalar Var Mı?

Bilim dünyası, nörodejeneratif hastalıkların nedenlerini ve etkilerini anlamak, daha iyi tanı yöntemleri geliştirmek ve etkili tedaviler bulmak için sürekli olarak araştırmalar yapmaktadır. Yenilikçi tedavi yöntemleri, gen tedavileri ve nöroplastisite üzerine yapılan çalışmalar, umut vaat eden gelişmeler sunmaktadır.

Sonuç olarak, nörodejeneratif hastalıklar, günümüzde önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu hastalıkların anlaşılması, önlenmesi ve tedavisi için yapılan araştırmalar, gelecekte bu sorunla başa çıkma konusunda umut verici bir yoldur. Ancak, bu süreçte toplumsal farkındalık ve destek de büyük önem taşımaktadır.

Nörodejeneratif Hastalığının Toplumsal ve Bireysel Etkileri Nelerdir?

Bu hastalık birey üzerinde negatif etkiler yaratmaktadır. Sürekli bakım gerektiren bir hastalık olması toplumsal olarak da etkilenir. Birey işlevlerini yitirir. Yaşam sırasında aktivitelerden uzak kalır kondisyon eksikliği olmaktadır.

Nörodejeneratif Hastalıklar

Nörodejeneratif Birey ve Aile Üzerindeki Etkisi Nedir?

Nörodejeneratif hastalığının birey ya da aile üzerindeki etkisi ne bakıldığında geniş bir başlık olarak sıralanabilmektedir. Belirli ya da belirsiz bir süre günlük aktivitelerde zorluk çekilmektedir. Bu durum da bağımsızlık ya da özgürlük sınırlaması anlamına gelmektedir. Hastalık devamın da hastanın bakıcıları ya da aile bakıcıları da duygusal olarak etkilenmektedir. Bunu hisseden hasta üzerinde de negatif bir hissiyat, üzüntü ya da bitkinlik oluşturmaktadır.

Nörodejeneratif Hastalıklar

Not: TÜBİTAK Nörodejeneratif  hastalıkları için bir çalışma yapmaktadır. 2024 yılında Nörodejeneratif hastalıkları araştırma ortak programı oluşturdu bunun için çağrıda bulundu temenni ederiz ki pozitif sonuçlar çıkarılsın.

Daha fazla sağlıklı yaşam bilgileri için tıklayınız.

EN SON EKLENENLER

EN POPÜLER