Ana SayfaBitki ÇaylarıMelisa Çayı (Oğulotu)

Melisa Çayı (Oğulotu)

Melisa Çayı (Oğulotu)

Bitki çayları olarak bilinen melisa çayı bir çok faydaya sahiptir. Tıp dünyasında ilaç olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Bitki çayları arasında bulunan melisa çayının sindirim sisteminden strese kadar birçok soruna fayda sağladığı bilinmektedir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği olduğu da bilinen melisa çayının bazı kullanım şekilleri vardır. Uzmanlara göre melisa çayının günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi öneriliyor.

Melisa çayı (Oğulotu) nasıl bir bitkidir ?

Avrupa, Batı Asya, Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde yetişmekte olan melisa çayı Batı Asya ve Akdeniz kökenlidir yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olduğu bilinen melisa çayının gaz sökücü olarak kullanıldığı da bilinmektedir. İbn’i Sina tarafından da çeşitli hastalıklarda kullanılmıştır. Melisa çayı terletici ve antiseptip özelliklerinden dolayı günümüzde fazla kullanılmamaktadır. Özellikle arıcılıkla uğraşan toplumumuz kovanların da ki arıları arılara zarar verecek haşerelerden korumak için kovanlarının arkalarına melisa otu koyduğu da bilinmektedir.

Melisa (Oğulotu) nerede yetişir ?

Özellikle ülkemizde Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgelerde yetiştiği gözlemlenen melisa bitkisi dağlarda ve ovalarda 800-900 metre yüksekliğe kadar yetişebilme özelliği olan bir bitkidir. toplanma döneminin yaz ayları olduğu bilinen melisa bitkisi sapıyla birlikte koparılarak toplanır.

Melisa (Oğulotu) bitkisinin besin değerleri

Melisa bitkisi içerisinde bulundurduğu bir çok zengin değerlerle de bilinmektedir. İçerisinde bulunan değerleri şu şekilde sıralayabiliriz A vitamini ve C vitamini, folik asit, çinko, demir, potasyum , lif kalsiyum. 100 gramında 42  kalori, ayrıca besinin  3 gramında, 2 kalori bulunur.100 gramında 5 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 3.5 gram protein, 0.8 gram yağ bulunur. Ayrıca 100 gramı 667.0 IU A vitamini, 45.0 miligramında C vitamini, 400.0 miligram potasyum, 150.0 miligram kalsiyum, 2.0 miligram demir barındırır.

Melisa çayı (Oğulotu) nasıl tüketilmelidir ?

Tek başına günde en fazla 2 fincan olarak tüketilebilir. Yaz aylarının sıcağında da soğuk olarak tüketilebilir. Ya da taze melisa yapraklarını da içeceklerinizde kullanabilirsiniz. Hazırlanışına gelecek olursak melisa çayının hazırlanışı çok zor değildir. Öncelikle melisa çayını hazırlarken 300 ml su yarım tatlı kaşığı melisa yaprağı ekleyerek 10-12 dk kaynatın kaynama esnasında üzerini kapatmanız çayınızın daha zengin değerlerde olmasını sağlayacaktır. Çayınız kaynadıktan sonra altını kapatın ve tüketmeye başlayabilirsiniz. Kış aylarında da tüketmeniz sizi hastalıklardan koruyacaktır.

Melisa çayı (Oğulotu) ne zaman tüketilmelidir ?

Melisa çayının hangi zamanlar da tüketileceği konusuna gelirsek Öğleden sonra ya da öğleden önce tüketilebilir fakat aç karnına içilmesi gerekir. Daha önce sizlere rahatlatıcı özelliğinden bahsetmiştik bundan dolayı gün içinde çalışan insanların iş esnasında tüketmemeye özen göstermesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Özellikle uyku problemi yaşayan insanların uyumadan 60-70 dakika önce tüketmesi rahat bir uyku uyumaları konusunda fayda sağlayacaktır.

Melisa çayını kimler tüketmeli ?

Genellikle melisa çayını göz tansiyonu (Glokom) olan hastalar ve troid hastası olanlar tüketmektedir.

Melisa çayını çocuklar içebilir mi ?

Uzmanlara göre çocukların içmesi önerilmez.

Melisa çayını hamileler içebilir mi ?

Uzmanlara göre melisa çayının hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

Melisa çayının zararları nelerdir ?

Merak edilenler arasında melisa çayının zararları da vardır. Gelelim melisa çayının zararlarına yararları ne kadar fazla olsa da tüketilmemesi gereken durumlarda ya da yanlış tüketildiği zamanlarda zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Genellikle fazla tüketildiği zaman mide bulantısı, şişkinlik, cildimizde kızarmalar gibi şikayetler olabilir.

EN SON EKLENENLER

EN POPÜLER