Ana SayfaBeslenmeSağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur ?

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur? Vücut formunuzu korumak ve bunun yanında sağlıklı beslenmek için önemli bir konudur. Yeni doğduğunuz andan itibaren vücudunuz besinlere ihtiyaç duymaktadır. Anne sütüyle beraber beslenmeye başlayan insan ilk sağlıklı besinini anne sütüyle almış bulunmaktadır . İlk doğduğunuz andan itibaren yetişkinlik ve yaşlılık süreleri boyunca sağlıklı beslenmelisiniz sağlıklı beslenmek sağlıklı ve uzun bir yaşamın habercisidir. Hastalıklardan korunmak için bir yol arıyorsanız bile bu sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Hastalıkların başlangıcı genellikle sağlıksız beslenmeden geçmektedir. Sağlıksız olarak sınıflandırılan ambalajlı ürünler size kilo aldırmaktadır. Bu da bir çok hastalığın habercisidir akut, obezite ve bir çok kronik hastalık ekleyebiliriz. Vücudumuzun bir boy kilo endeksi vardır bunun üzerine çıktığımız zaman hastalıkların artış oranı da yükselmektedir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir kalori miktarı vardır. Bu ihtiyacı karşılamak için sağlıklı ve ihtiyacınız kadar besin tüketmeniz sağlıklı beslenmek konusuda size yardımcı olacaktır. Bütün bu faktörlerden dolayı ömrünüzün aslında her dönemi sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir bu konuda bilinçli davranmaya gayret göstermelisiniz.

Sağlıklı Beslenme Nedir ?

Bir insan vücudundaki organlarının görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi ve sağlıklı çalışabilmesi için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Enerji de vücudunuzun besin alması ile beraber gerçekleşmektedir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu ve besinlerde bulununan 3 temel öğe vardır. Bunlar protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlardır. Sağlıklı beslenme için bu öğelerden ihtiyacımız kadar tüketmemiz gerekmektedir. Bu öğeler makro besin olarak adlandırılmaktadır. Vitamin ve mineraller de vücuda alınan diğer bileşenlerdir. Sağlıklı beslenmek için ağızınızdan başlayan bir yolculuk vardır bu yolculuk vücudunuzun görevleri olan sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, kas, sinir , iskelet sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar bu da besinlerle beraber alınan vitamin ve minerallerden geçmektedir. Bu bahsedilen organların görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmek ise sağlıklı beslenmekten geçmektedir. Aslında sağlıklı beslenmek en temeli dengeli bir beslenme planıdır . Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm makro ve mikro besinleri ihtiyaç duyulduğu kadar tüketmek sağlıklı beslenmenize yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenmek aslında her bir birey için değişmektedir bu konuda değişkenlik gösterecek olan yaş, cinsiyet, boy, kilo, bu demek oluyor ki tek bir beslenme listesi her insanın kullanımına uygun olmayacaktır her vücut endekslerine göre ihtiyaç duyduğu besin listeleri oluşmaktadır. Besin listelerinin genel kuralları vardır genellikle bir diyetisyen eşliğinde kendinize ihtiyaç duyulan besin listelerini hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Nedir ?

Sağlıklı Beslenme Programı Nasıl Oluşturulur ?

Sağlıklı besin programı oluştururken ihtiyacımız olan bir besin yoncası vardır 4 yapraktan oluşan bu besin yoncası sağlıklı beslenme programı için ihtiyacımız olan besin gruplarını temsil etmektedir. Yoncamızın 4 yapraktan oluşan ve besin gruplarını temsil eden yapraklarını sıralayalım süt ve süt ürünleri, et, yumurta, balık ve kuru baklagiller, meyve ve sebzeler ile tahıllardan oluşmaktadır. Sağlıklı beslenme programı oluştururken bu yoncamızın yapraklarından yardım alacağız sağlıklı beslenmek için bir insanın süt ürünleri grubundan en az 2 porsiyon olarak tüketmesi gerekmektedir bu programı oluştururken değişkenlik göstereceği durumlara da dikkat etmek gerekmektedir. Kadınlar süt ürünlerini gebelik emzirme dönemi ve menopoz sonrası dönemlerde 3-4 porsiyon tüketmelidir. Yoncamızın yapraklarında bulunan et ve balık grubu da sağlıklı beslenmek isteyen insanlar için 2-3 porsiyondur. Protein kaynağı olarakda bilinen yumurta sağlıklı yetişkinlerde ve çocuklarda günde 1 adet olarak belirtilmektedir, damar ve kalp hastası olan insanlarda hafta da 1-2 olarak belirtilmiştir. Sağlıklı beslenme programı oluştururken kuru baklagilleri haftada 2-3 kez tüketirken haftanın en az 2 günü de balık tüketmeye özen gösteriniz. Bir insanın günlük kalori ihtiyacı 2100 kaloridir. Bu rakam ortalamadır yaşlılarda, gençlerde, yetişkinlerde, kadınlarda, erkeklerde ve çocuklarda değişkenlik göstermektedir. Sağlıklı beslenmek sağlıklı yaşamak ve sağlıklı bir beslenme programı için bu yoncamızın yapraklarından faydalanabilirsiniz ya da bir diyetisyenle beraber kendi vücut makro ve mikro değerlerini hesaplatarak sağlıklı beslenme programı hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme

EN SON EKLENENLER

EN POPÜLER